www.dorpsraadoostelbeers.nl

Welkom op de informatiepagina van Dorpsraad Oostelbeers

Buspilot lijn 142 en 143 geslaagd, Definitief extra ritten in de dienstregeling van 2016

De pilot voor de buslijnen 142 en 143 die in de gemeenten Hilvarenbeek, Reusel-De Mierden en Oirschot sinds 3 mei plaatsvond is geslaagd. Dat is de conclusie van vervoerder Arriva. Het blijkt dat door een gezamenlijke aanpak de tijdelijk extra ritten uit de pilot goed gebruikt worden.

Dat is goed nieuws voor reizigers die met openbaar vervoer in de gemeenten Oirschot, Reusel- De Mierden en Hilvarenbeek reizen, want de extra ritten worden nu definitief in de dienstregeling van 2016 opgenomen. Ook vervalt per 13 december de verplichte overstap in Hilvarenbeek.

Nieuwe dienstregeling 2016

In de nieuwe dienstregeling gaat Arriva een aantal wijzigingen aanbrengen.

Voor lijn 142 die tussen Tilburg, Hilvarenbeek, Oirschot en Best rijdt betekent dit dat er op werkdagen in de vroege avond enkele ritten tussen Hilvarenbeek en Oirschot bij komen, dit zijn de ritten die nu in de pilot al rijden. Voor deze ritten geldt straks een rechtstreekse verbinding dus zonder overstap in Hilvarenbeek.

Voor lijn 143 die tussen Tilburg en Reusel rijdt geldt dat de dienstregeling op de zaterdag ingevuld wordt zoals deze nu in de pilot rijdt. Ook daar vervalt de overstap in Hilvarenbeek.

De actiegroep bestaande uit inwoners, de betreffende gemeenten, het Reizigersoverleg Brabant, Stichting ZET, Arriva en provincie Noord-Brabant zijn daar allen erg blij mee. De nieuwe dienstregeling gaat in op 13 december a.s. De actuele dienstregeling kunnen reizigers vanaf medio november raadplegen op www.goedbezigbus.nl.

Waarom is er een pilot gehouden?

Sinds december 2014 heeft de provincie een nieuwe overeenkomst met busmaatschappij Arriva afgesloten. Op een aantal plekken in Noord-Brabant is de dienstregeling destijds aangepast op plaatsen en tijden waar minder reizigers gebruik maakten van de bus. Daar waar juist meer reizigers gebruik maakten van de bus werd de dienstregeling uitgebreid. Inwoners die gebruik maken van lijnen 142 en 143 waren er van overtuigd dat er voldoende potentie was om meer busritten uit te voeren dan er na de aanpassing beschikbaar waren. Zij hebben een grote actie opgezet om de wijziging in de dienstregeling terug te draaien. Arriva zag voldoende mogelijkheden om via een gezamenlijke pilot toch meer reizigers te trekken.

De actiegroep, bestaande uit inwoners van Reusel, Diessen, Middelbeers en Tilburg, de betreffende gemeenten, Stichting ZET, het Reizigersoverleg Brabant, de provincie en Arriva hebben tezamen van de pilot een succes weten te maken. Momenteel wordt ook nog gekeken naar kleinschalige mobiliteitsoplossingen, voor momenten en locaties waar geen busverbinding voorhanden is. Dit wordt via de lokale dorpsraden samen met Zet per gemeente verder opgepakt.

Toekomstverwachting

Nu de extra busritten terug zijn in de dienstregeling, betekent dit niet dat er de komende jaren geen wijzigingen meer aangebracht kunnen worden in de dienstregeling. Arriva houdt namelijk, samen met gemeentes en de Provincie Noord-Brabant, elk jaar de dienstregeling tegen het licht om te bepalen of er wijzigingen nodig zijn omdat bijvoorbeeld de vervoersvraag is veranderd. Het is voor alle partijen natuurlijk niet de intentie om over een jaar te concluderen dat de extra ritten weer moeten verdwijnen. Dat is ook niet de verwachting, omdat de pilot heeft uitgewezen dat de extra ritten voldoende reizigers aantrekt. Mocht er in de toekomst een aanleiding zijn om de dienstregeling te wijzigen, dan zal Arriva de betrokken partijen vroegtijdig informeren en betrekken.

Dorpsraad Oostelbeers • 7 november 2015


vorig bericht

Volgende bericht

Geef een antwoord

Your email address will not be published / Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.